Migráns kamionos

A mindennapi életről, összehasonlításról, megkülönböztetésről, autózás, kamionozás, közlekedés, véleménynyilvánítás

Friss topikok

Mit tegyél, ha migráns van a raktérben?

2016.04.09. 16:06 xm95

Van védelem a bevándorlók ellen, avagy, hogyan kerülheted el a büntetést Angliában?

Mostanában sok videót lehet látni a youtube-on arról, hogy hogyan hatolnak be az illegális bevándorlók a kamionok rakterébe. Sokan nem tudják, hogy el lehet kerülni a büntetést angliában ha ez megtörténik. Nem valamiféle csoda kütyüről, trükkŕől, okosságról vagy tuti tippről van szó, ha nem nagyon egyszerű dologról: papírt és ceruzát kell használni valamint plombát. Magam is kamionozok évek óta, és mindig féltem tőle, hogy egyszer büntetést kell fizessek. Ez meg is történt, egyszer három afgán menekült mászott be a raktérbe, amit sajnos csak az angol vámvizsgálaton vettek észre. Az érzés leírhatatlan volt. Háromszor 2000 font az elég szép pénz, végül is sikerült sikerült redukálni az összeget, így havi 75 fontot fizetek az angol kincstárnak 9 hónapon keresztül. A tanulság viszont megfizethetetlen, azóta esély sincs arra hogy újabb behatolók másszanak be a raktérbe, pontosabban esély az van rá, de arra, hogy én ezért büntetést fizessek, arra nincs. Ezen eset hatására meglehetősen alaposan körbejártam a témát, és egyszerűnek találom a megoldást.
Tulajdonképpen a módszer hosszú hosszú évek óta létezik, semmi mást nem kell tenni, mint követni az utasításokat, amiket jobb esetben a munkáltató, rosszabb esetben angol vám és adóhivatal adott ki. Ezek nagyon egyszerűek.
Először is mindig fűzd be a vámzárkötelet, és rakd rá plombát az utolsó felrakón. Ezután fogod a ceruzát, és felírod a plomba számát a papírra, amit checklist-nek hívnak. Honnan veszel ilyet? Kérsz a munkáltatódtól, súlyos esetben te magad készítesz. Ez nem attól lesz jó, hogy egy csomó rublika van rajta, hanem attól, hogy mit írsz rá. Legyenek rajta a kamion és pótkocsi rendszámai, hogy hol és mikor rakodtál fel, a plomba száma. Írd rá, hogy leellenőrizted a kötelet, a ponyvát, a rakteret, a tetőt, a raklaptartót, és minden rendben volt.
Írd fel ezután, hogy megálltalál-e a felrakó után a kikötőig / vonatig, ha igen, hol és mennyi időre, pl. napi pihenő kivétele miatt, vagy ha nem álltál meg, akkor azt. Ha megálltalál valahol, indulás előtt ellenőrizd le megint a kamiont, és írd fel ezt is a papírodra. Ha kétszer állsz meg, akkor kétszer írd fel. Ezzel kész is van a checklist-ed.
Amikor megérkezel a kikötőbe, ne hagyd ki a safety,vagy más néven CO check-et! Tudom, hogy sietsz, hogy indul a hajó meg a vonat, de gondolj bele, ha félórás várakozás után találnak 51 albánt, akkor itt még ingyen van, ha az angol vizsgálatnál találják meg őket, akkor 102000 font. Fél óra várakozásért. Elég jó óradíj. Sokan itt lepecsételik a CMR -t, ízlés dolga, elég ha a checklist le lett pecsételve. Fontosabb, hogy a checklist-en legyen pecsét, hiszen azon van leírva az összes eddigi ellenőrzés.
Az eddig leírtak elegendőek ahhoz, hogy ne fizess büntetést, ha még ezek után is találnak behatolót a raktérben. Ugyanis azzal, hogy lezártad a rakteret és elvégezted az ellenőrzéseket, és ezt rögzítetted a checklist-en, eleget tettél az angol szabályoknak. Ha tuti biztos akarsz lenni, akkor a safety check után még mehetsz röntgenre is, ártani nem fog, az biztos.
Na, de mi van akkor, ha látod a saját ellenőrzésed során, hogy valaki van a raktérben? Semmi különös. Szépen felírod, hogy sérült a kötél, plomba, ponyva vagy ami éppen sérült, vagy hogy hangokat hallasz, vagy mozgást tapasztalsz, és mikor megérkezel, szólsz a safety check-nél, hogy szerinted vannak a raktérben. A többi az ő dolguk. Nem fog sokáig tartani, jön a rendőrség, és kipaterolják az utasaid a raktérből. Ha ezek után is találnak valakit az angol vizsgálatnál, te már védve vagy, nyugodt lehetsz.
Ha kikötő vagy terminál előtt, ahol a videók is készültek, várakozni kell, és ott másznak be, ne ess pánikba, ne szállj ki, ne neveld a népet! Ülj szépen a seggeden, mosolyogj, adj cigit ha kérik, majd jelentsd be a safety check-nél, hogy bemásztak, a többit lásd fentebb.
Tudok olyan sofőrről, aki szépen vezette a checklist-et, nem vette észre, hogy bemásztak, ezért erősen meglepődött, mikor a safety check-nél kiszedtek 13 menekültet a raktérből. Ezután bement röntgenre, ahol még találtak 4-et, majd az angol vámvizsgálaton még egyet. Nem kellett fizetnie.
Ha behatoló volt a raktérben, szólj az angol útlevél ellenőrzésnél is, ezzel is magad véded.
Még egy gondolat a végére. Ezek a bevándorlók menekülnek valami miatt. Vagy a háború, vagy politikai, vallási okok, a nyomor, vagy csak a jobb élet reménye hajtja el őket otthonról. Nem az a céljuk, hogy téged megszívassanak. Te sem azért kamionozol, mert utálsz a családoddal lenni, hanem azért, mert máshogy nem tudsz ennyit keresni. Kényszerből. Ahogy ők is.

Szólj hozzá!

Címkék: migráns Kamion

A bejegyzés trackback címe:

https://xm95.blog.hu/api/trackback/id/tr85189925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása